Σίφνος

Κάτασπρα παραδοσιακά σπίτια κυκλαδικής αρχιτεκτονικής με πλακόστρωτες αυλές και ανθισμένους κήπους, γραφικά μονοπάτια, λιθόκτιστοι αρχαίοι πύργοι, παραλίες με αμμουδιά ή βότσαλο που ικανοποιούν όλα τα γούστα, παραδοσιακά εργαστήρια αγγειοπλαστικής, γευστική κουζίνα με παραδοσιακά εδέσματα, συνθέτουν την εικόνα της μαγευτικής Σίφνου.

Πρωτεύουσα της Σίφνου από το έτος 1836 είναι η Απολλωνία, που ονομάζεται και Σταυρί. Η Απολλωνία σήμερα είναι το εμπορικό και διοικητικό κέντρο του νησιού. Εδώ βρίσκονται τα περισσότερα καταστήματα, οι τράπεζες, τα φαρμακεία και το ιατρικό κέντρο του νησιού. Στην Απολλωνία βρίσκεται και ο γνωστός πεζόδρομος της Σίφνου «το στενό», το οποίο αποτελεί την καρδιά της νυκτερινής διασκέδασης.

Η Σίφνος αποτελεί ιδανικό μέρος διακοπών τόσο γι’αυτούς που επιθυμούν να διασκεδάσουν μέχρι τις πρωινές ώρες όσο και γι’αυτούς που επιθυμούν να ζήσουν στιγμές απόλυτης ηρεμίας και χαλάρωσης. Συνδέεται ακτοπλοϊκώς με το λιμάνι του Πειραιά. Με το πλοίο της γραμμής, το ταξίδι διαρκεί περίπου πέντε με πεντέμιση ώρες, ενώ με το ταχύπλοο τρεις με τρεισήμισι ώρες. Επίσης ακτοπλοϊκώς συνδέεται και με την Κύθνο, τη Σέριφο, την Κίμωλο, την Μήλο, τη Φολέγανδρο, την Πάρο και με άλλα νησιά με συχνότητα και διάρκεια που καθορίζονται και μεταβάλλονται ανάλογα με την εποχή.